РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОМА КУЛТУРЕ И ФОНТАНА У ЛАЛИНЦУ
25.10.2010

Поводом завршетка радова на реконструкцији сале Дома културе и  постављању фонтане у селу Лалинац, ово насеље које се налази 10 километара од Ниша и има око 2000 становника, обишли су проф. др Игор Новаковић, председник Општине, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула. За ове намене уређења насеља у Лалинцу Градска општина Палилула је из свог буџета издвојила је око 450. хиљада динара.

„Ово је велики дан за становнике нашег села. Најзад смо уз помоћ наше општине Палилула-каже Драгослав Милосављевић координатор групе грађана која води иницијативу за уређење Лалинца, добили објекат за окупљање наше омладине, за састанке зборова грађана али и за организовање манифестација у култури и спорту. Изградњом моста, прилазног пута као и постављањем уличне расвете, која од 1961. године није реконструисана, село Лалинац-по речима Милосављевића, је много ближе граду. У току су активности са руководство општине на изради идејног пројекта регулације канализационе мреже у селу, која ће се наћи као наш предлог приоритета за нове инвестиционе активности у 2011.


У Градској општини Палилула са успехом се наставља активност на уређењу насеља како у градском подручију тако и на селу. И ако су надлежности градских општина Града Ниша ограничена, руководство ове организације локалне самоуправе успешно остварује своју стратегију развоја уз подршку донатора и средствима из пројеката. „Сматрамо да наш положај и природна богатства треба на одговарајући начин валоризовати-истиче председник Општине, проф.др Игор Новаковић. Желимо да унапредимо живот становника како у граду тако и на селу. Улажемо у комуналну инфраструктуру, развој органске пољопривреде, малих и средњих предузећа, сеоског туризма, тежимо привлачењу нових инвестиција на овом простору. «Недопустиво је да се не улаже у одржавање објеката које је град преузео од грађана и дозвољава њихово уништавање- наглашава председник Новаковић. Бројни су примери небриге на сеоском подручију, посебно када се ради о просторима Домова културе, месним канцеларијама, школама.. По мишљењу Игора Новаковића, «ако желимо да вратимо живот на селу, да спречимо даљу миграцију становништва, за нове инвестиционе пројекте потребно је побољшати квалитет живота преосталог становништва у овим насељима». Примери из Палилуле, и ако усамљени, охрабрују и наговештавају нову етапу развоја ресурса који су експанзијом индустрије забораљени и запостављени.